Voiko innostus Air Combat -kilpailuja kohtaan siirtyä isältä pojalle?

Varmastikin moni isä haaveilee voivansa siirtää omalle pojalleen perinteitään ja omia kiinnostuksen kohteitaan. Aina näin ei kuitenkaan käy. Air Combat on laji, jossa on kaikki potentiaali sukupolvien yli siirtymiseksi. Kerromme tässä artikkelissa, miksi ja miten.

Air Combat tarjoaa mielekästä tekemistä lapsista nuoriin ja aikuisiin

Air Combat on laji, jonka parista löytyy helposti mielekästä tekemistä monen ikäisille harrastajille, ja se onkin laji, josta pieni poika saattaa helposti kiinnostua nähdessään isänsä näpertelemässä koneenrakennusprojektin parissa tai lennättämässä itse rakentamaansa tai kaupasta ostettua lennokkia. Yhteinen harrastus saattaa viedä mukanaan jopa niin voimakkaasti, että myöhemmässä vaiheessa isästä saattaa tulla poikansa valmentaja ja opastaja – ikään kuin nuotinlukija.

Carting-autoilu on Suomessa laji, josta on monessa perheessä muotoutunut koko perheen yhteistä tekemistä. Air Combat sen sijaan on laji, jossa nähdään kyllä joitakin isä-poika-pareja, mutta jossa naisia ei Suomessa juurikaan harrastajien joukossa näy. Seuraava kysymys voisikin kenties olla, miten myös naiset voitaisiin houkutella Air Combat -kilpailujen ja muiden ilmailuharrastusten pariin. On aika mielenkiintoista, että perin tasa-arvoisessa Suomessa naiset jättäytyvät Air Combat -kilpailujen ulkopuolelle. Voidaankin kysyä, miksi carting kiehtoo myös naisia mutta Air Combat ei?

Pieni lapsi voi aloittaa ilmailuharrastukseen tutustumisen myös edullisten Dart-lennokkien kautta. Koneen kasaaminen on mielenkiintoinen projekti, joka saa lapset helposti kiinnostumaan ilmailusta sekä siihen liittyvistä teemoista.

Ilmailuala tarjoaa monia työllistymismahdollisuuksia

Ilmailualasta on jopa ammatiksi, mikä koskee myös kauko-ohjattavia lennokeita, joista on jo ehtinyt kehittyä miljoonabisnes. Jopa valtio on suunnitellut voivansa tehdä kauko-ohjattavien lennokkien tuomasta tiedosta vientituotteita ja tällaisia tuotteita yritetään kehittää.

Tulevaisuudessa lennokkeja voidaan todennäköisesti käyttää esimerkiksi taajamaan eksyneen karhun jäljittämisessä tai raportoimaan sähköjohdoista, jotka ovat vioittuneet ukkosmyrskyn aikana. Kauko-ohjattavat lennokit saattoivat ennen olla jokaisen pikkupojan unelmia, mutta tulevaisuudessa niitä käytetään monin tavoin hyödyksi. Lennokkien avulla voidaan etsiä jopa kadonneita ihmisiä laajoilta alueilta lämpökameroita hyväksi käyttäen. Kauko-ohjattavan kopterin voi lähettää myös alueille, joihin on muutoin mahdotonta mennä. Lisäksi tällaisen kopterin etuja ovat nopeus ja edullinen käyttö. Niitä eivät haittaa kaasuvuodot tai muut riskit, toisin kuin miehitettyjä koneita. Alan kasvuvauhti on erittäin nopeatahtista ja Suomi tähtää alan kärkikastiin.

Hyvät työllistymismahdollisuudet ovatkin asia, joka kannattaa ottaa esiin esiteltäessä ilmailualan harrastuksia lapsille ja nuorille. Ja vaikkei harrastus suoranaisesti ammattia poikisikaan, poikii se lähes varmasti monia sellaisia tietoja ja taitoja, joista on myöhemmin hyötyä työelämässä, opinnoissa tai ihan arkisessa elämässäkin.

Jos lennokkeja rakennellaan itse, kehittyvät harrastajan kädentaidot. Jos taas harrastukseen liittyy entisaikojen hävittäjäkoneiden ulkonäön jäljittelyä, liittyy harrastukseen myös arvokas historia-aspekti, joka opettaa harrastajalleen paljon. Lentämistä säätelevät monet fysiikan lait, joten tällaisiakin aspekteja Air Combat -harrastukseen liittyy. Ilmailualan yhdistykseen liittyvä uusi jäsen oppii helposti melkein kuin huomaamatta yhteistyötaitoja sekä talkoohenkeä. Esimerkiksi yhdistysten lennokkien lennätykseen tarkoitetut kentät on usein rakennettu talkoovoimin. Tämä jos mikä on oivallinen tilaisuus oppia yhteen hiileen puhaltamista. On upeaa saada oppia alan konkareilta ja kenties vielä upeampaa on omien taitojen ja tietojen karttuessa päästä jakamaan omaa tietoa eteen päin.

Esimerkki elävästä elämästä – kuinka ilmailuharrastus periytyi isältä pojalle Eirolan perheessä?

Eirolan perheessä sekä isä että poika harrastavat lennokkeja, poika jopa SM-tasolla. Toinen perheen miehistä on erikoistunut Air Combat -kilpailuihin ja toinen perinteiseen taitolentoon. Tämä hieman erilaisiin lajeihin erikoistuminen on vähentänyt miesten välistä keskinäistä kilpailua. Molemmissa lajeissa korostuu rauhallisuus, sillä pää on pidettävä kylmänä tapahtuipa taivaalla mitä tahansa.