Voiko Air Combat -harrastuksen myötä tavoitella mennyttä Maailmansodan aikaista taisteluhenkeä?

Air Combat kilpailuineen on oivallinen harrastus myös ilmailun historiasta kiinnostuneille! Tässä harrastuksessa on nimittäin mahdollista loihtia pienoiskokoisia lennokkeja, jotka muistuttavat Maailmansodan aikana käytettyjä vastaavia koneita. Kerromme tässä artikkelissa mistä oikein on kyse.

Maailmansodan aikaisen lennokin voi koota vaikkapa muovisista limsapulloista

Moni Air Combat -harrastaja on erityisen innostunut luomaan koneita, jotka muistuttavat Maailmansotien aikaisia hävittäjälentokoneita. Toisaalta ainakin osa harrastajista suhtautuu koneidensa yksityiskohtiin melko leväperäisesti ja heille riittää, että heidän lennokkinsa muistuttavat esikuviaan melko suurpiirteisesti. Oma lennokki saatetaankin koota kasaan vaikkapa muovisista limsapulloista. Tällainen ratkaisu on oivallinen esimerkki kierrätyksestä ja vastaisku ilmailuharrastuksen usein saamasta negatiivisesta ympäristövaikutusleimasta.

Missä harrastukseen voi tutustua?

Harrastukseen voi tutustua esimerkiksi Air Combat -yhdistysten kautta. Esimerkiksi Pikkaralassa Ahmosuon pienoislentokentällä on järjestetty tapahtumia, joissa lennätetään radio-ohjattavia pienoismalleja, jotka muistuttavat vanhoja hävittäjälentokoneita. Mittakaavana näissä miniversioissa on käytetty 1/12-mittakaavaa.

Air Combat tarjoaa vaudin hurmaa

Vaikka pienoismallit ovatkin itsekyhättyjä, lentävät ne yllättävän kovaa – saavuttaen jopa 200 km/h nopeuden. Tyypillinen nopeus on reilu 100 km/h. Kone painaa noin kilon, mutta on hyvä muistaa, että sen liike-energia on vastaava kuin kiväärin luodilla. Tämän vuoksi kypärät kuuluvat Air Combat -kilpailujen vakiovarusteisiin, minkä lisäksi kilpailujen yleisön tulee olla rajatulla alueella turvallisen kaukana kilpailualueelta.

Mikä on Air Combat -kilpailujen tavoite?

Näissä kilpailuissa jokaisen koneen perässä on kiinnitettynä pitkä, 12-metrinen, nauha. Tämän nauhan muut koneet yrittävät katkaista. Kilpailun erät kestävät 7 minuuttia kukin ja jokaiseen erään ottaa osaa maksimissaan 7 lennokkia. Monesti ilmataistelu päättyy yhteentörmäykseen. Tämän vuoksi koneita joudutaankin korjaamaan jatkuvasti ja myös uusia koneita joudutaan rakentamaan tämän tästä. Tämä onkin oikeastaan tärkeä osa Air Combat -harrastusta – koneiden rakentaminen on monelle harrastajalle vähintään yhtä tärkeä osa harrastusta kuin niiden lennättäminen.

Mikä tällaisissa Air Combat -kilpailuissa viehättää?

Erilaisia kilpailijoita ja harrastajia viehättävät toki eri asiat. Osa pitää erityisesti koneiden rakentelusta. Osaa kiehtoo lajin vauhdikkuus ja hauskuus. Osa harrastajista taas pitää erityisesti lajin historiallisesta puolesta eli siitä, että kisoissa käytettävät koneet muistuttavat vanhoja sotakoneita.

Mistä lajin harrastuksesta kiinnostuva saa lisätietoja?

Internet on oikea tiedon aarreaitta myös Air Combat -harrastuksen osalta – ainakin, jos osaat englantia. Netistä löytyy esimerkiksi Air Combat -kilpailuissa käytettävien koneiden rakennusohjeita sekä erilaisia piirustuksia. Air Combat -harrastuksesta kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä lähimpään alan yhdistykseen.

Air Combat -harrastus ei välttämättä vaadi kummoisia kädentaitoja

Elleivät omat kädentaidot ole kovin kummoiset tai jos koneen rakentaminen ei muutoin kiinnosta, on toki mahdollista ostaa valmis konepaketti suoraan kaupasta. Tällainen paketti maksaa noin 150 euroa. Usein koneen saa kuitenkin kasaan huomattavasti tätä edullisempaan hintaan erityisesti, jos rakentaja suosii kierrätysmateriaaleja.

Millaisia ihmisiä Air Combat -harrastus kiehtoo Suomessa?

Suomessa laji tuntuu kiehtovan erityisesti insinöörejä sekä erityisesti poikia ja miehiä. Vaikka Air Combat -harrastajia löytyy Suomesta teini-ikäisistä vanhempiin miehiin, niin yleisesti ottaen koko ilmailuharrastuksen pelätään maassamme ukkoutuvan, koska nuoria ei ole saatu houkuteltua ilmailun pariin aivan niin paljon kuin alan harrastajat ja innokkaat puolestapuhujat toivoisivat. Lajia onkin pyritty tuomaan esiin myös lasten ja nuorten keskuudessa.

Moni nuori saattaa kokea valmiit Air Combat -lennokkipaketit liian kalliiksi investoinniksi ja oman koneen väsäämisen liian monimutkaiseksi projektiksi. Esimerkiksi edulliset Dart-lennokit saattavat olla vastaus tähän.

Alan harrastajia arvioitiin vuonna 2009 olevan Suomessa kymmeniä ja alan yhdistystoimintaakin on maassamme jonkin verran. Esimerkiksi Ahmosuolla elokuussa 2009 järjestettyyn 11 R/C -taistelulennokkien kansallisen mestaruussarjan osakilpailuun oli ennakkotietojen mukaan osallistumassa noin 20 kilpailijaa.