Miten voidaan estää ilmailu- ja Air Combat -harrastuksen ukkoutumista?

Jo vuonna 2015 Ylen uutissivustolla uutisoitiin siitä, että ilmailuharrastus uhkaa Suomessa ukkoutua. Suomen Urheiluopisto olikin ryhtynyt melko yllättäviin toimiin ukkoutumisen ehkäisemiseksi ja nuorien harrastajien houkuttelemiseksi ilmailuharrastuksen pariin. Kerromme tässä artikkelissa Suomen Urheiluilmailuopiston projektista. Lisäksi jaamme omat vinkkimme, joiden avulla ilmailuharrastuksesta voisi tehdä entistä houkuttelevamman myös ukkoja nuoremman polven parissa.

Suomen Urheiluilmailuopiston lennokkikoulutuksella nostetta ilmailuharrastukselle

Suomen Urheiluilmailuopisto lähti ehkäisemään ilmailuharrastuksen ukkoutumista tarjoamalla Suomen Urheiluilmailuopiston itse räätälöimää lennokkikoulutusta. Toiminnan kautta Suomen Urheiluilmailuopisto pyrkii tarjoamaan koululaisille mielekästä ilmailuun liittyvää tekemistä käsityötunneille. Samalla materiaaleja on mahdollista käyttää myös muilla oppitunneilla, kuten fysiikan oppitunneilla. Ilmailuun liittyvien materiaalien kautta Suomen Urheiluilmailuopisto toivoo pystyvänsä houkuttelemaan myös lapsia harrastamaan ilmailua. Nuorta verta ja nuoria harrastajia tarvitaankin harrastuksen pariin, ettei harrastus vallan ukkoudu!

Suomen Urheiluilmailuopiston toiminnan keskiössä ovat melko pienet Dart-lennokit. Alun perin nämä lennokit kehitettiin Yhdysvalloissa 1960-luvulla. Lennokkisarjan etuna on koneen edullisuus. Monelle nuorelle harrastajalle esimerkiksi Air Combat -kilpailuissa käytettävät koneet saattavat yksinkertaisesti olla aivan liian kallis hankinta erityisesti tilanteessa, jossa Suomessa puhutaan jo erityisen huolestuneeseen sävyyn lapsiperheköyhyydestä ja sen lisääntymisestä.

Dart-lennokki maksaa kuitenkin alle 2 euroa eli se soveltuu myös vähävaraisen perheen lasten hankinnaksi. 8-12-vuotiaalta Dart-lennokin rakentaminen kestää noin 5 tuntia ja sen rakentaminen tarjoaakin tilaisuuden harjoitella omia kädentaitoja. Koneen rakentamiseen tarvitaan lennokkipakkaus, liimaa, askarteluveitsi, sakset sekä nuppineuloja ja rakennusprojekti sopii erinomaisesti osaksi peruskoulun tiede- ja käsityöopetusta.

Dart-lennokki on erityisen kevyt, sillä se painaa ainoastaan 7 grammaa ilman kumimoottoria. Tällaisia Frank Ehlingin suunnittelemia lennokkeja on ehditty rakentaa jo miljoonia ja 98% rakentajista kerrotaan onnistuneen lennokin rakentamisessa. Britanniassa ja Yhdysvalloissa Dart-lennokkeja on valmistettu kouluissa jo pitkään. Nyt Suomen Urheiluilmailuopisto aikoo järjestää Suomen peruskoulujen opettajille koulutusta lennokkien rakentamisesta sekä niiden oheismateriaaleista. Suomen Urheiluilmailuopisto tarjoaa mukana oleville kouluille 35 lennokin sisältävän lennokkisarjan, jolla opettaja pääsee hyvin alkuun oman luokkansa kanssa. Suomen Urheiluilmailuopistossa tiedetään koulujen budjettirahastojen niukkuus, minkä vuoksi opisto on halunnut tukea koulujen työtä tällä tavoin.

Suomen Urheiluilmailuopistossa on huomattu, että ilmailualan harrastajien keski-ikä nousee kovalla vauhdilla. Suuri osa alan harrastajista ovat aikuisia eikä uusia nuoria harrastajia ole saatu houkuteltua alan pariin aivan sitä tahtia kuin Suomen Urheiluilmailuopisto toivoisi. Suomen Urheiluilmailuopisto näkeekin lennokkiprojektin tärkeänä nuorisotyönä, jonka kautta ilmailuharrastuksen toivotaan jalkautuvan nuorison keskuuteen. Suomen Urheiluilmailuopistossa uskotaan erityisesti noin 10-vuotiaiden lasten innostuvan lennokkien rakentamisesta. Ilmailu halutaan esitellä lapsille modernina ja kiinnostavana asiana, joka tarjoaa mahdollisuuksia harrastuksen lisäksi myös mielenkiintoisen ja antoisan harrastuksen hankkimiseen.

Videopeleillä ilmailu- ja Air Combat -harrastuksen ukkoutumista vastaan

Meidän vinkkimme ilmailu- ja Air Combat -harrastuksen ukkoutumista vastaan liittyy videopeleihin. Tältä saralta löytyy nimittäin monia videopelejä, jotka tutustuttavat pelaajan ilmailun ja ilmataistelujen maailmaan. Videopelit, jos mitkä, kiinnostavatkin lapsia ja nuoria, kunhan vain huolehditaan siitä, että valitaan sellainen videopeli, jonka ikäraja vastaa lapsen tai nuoren ikä- ja kehitystasoa. Taistelupelit eivät sovellu alaikäisille pelaajille!

Suosittu Ace Combat -videopelisarja on oivallinen esimerkki tällaisesta jännittävään ilmataistelun maailmaan sijoittuvasta pelisarjasta. Sarjasta löytyy useita erilaisia pelejä, joissa pelaaja pääsee kokeilemaan lentäjäalokkaan, ja myöhemmin kenties jopa sotasankarin, roolia. Kyseessä on Namco-nimisen japanilaisen pelitalon kehittämä pelisarja, josta löytyy pelejä muun muassa PlayStation 2 -konsolille. Osa sarjan peleistä on saanut ylistystä kriitikoilta, joten jos ilmataistelujen maailma kiinnostaa, kannattaa tutustua näihin peleihin. Uskomme, että ilmailuun liittyvät videopelit ovat oivallinen keino ehkäistä ilmailuharrastuksen sekä Air Combat -harrastuksen ukkoutumista!