Esiintyykö ilmataisteluissa manööverejä ja voisiko niitä hyödyntää Air Combat -kilpailuissa?

Aivan ensimmäiseksi vastaamme otsikossa esitetyn kysymyksen ensimmäiseen osaan lyhyesti ja ytimekkäästi: “Kyllä – ilmataisteluissa esiintyy manööverejä”. Kerromme tässä artikkelissa millaisia manööverejä ilmataisteluissa esiintyy ja mistä nämä manööverit , eli sotaliikkeet johtuvat. Lisäksi pohdimme, voisiko näitä sotaliikkeitä hyödyntää myös Air Combat -kilpailuissa.

Ilmataisteluissa nähtävät manööverit voivat liittyä ilmataistelijan taktiikkaan

Olet ehkä nähnyt jalkapallossa tilanteen, jossa pelaaja kaatuu näyttävästi keskelle kenttää vastapuolen pelaajan ainoastaan hipaistessa tätä kädellään. Tällöin kyseessä on usein manööveri, jolla pelaaja tavoittelee joukkueelleen hyötyä, kuten rangaistuspotkua. Jalkapallossa sanaa manööveri käytetään tilantessa, jossa pelaaja “filmaa”.

Myös ilmataisteluissa voidaan hyödyntää erilaisia manööverejä osana taktiikkaa, joskin tässä yhteydessä sana manööveri viittaa hieman toisenlaiseen asiaan kuin jalkapallossa. Ilmataistelussa sanalla kuvataan niitä liikkeitä, joilla vastustaja pyritään voittamaan. Tämän lisäksi myös manöövereiden suorittamisessa on aivan omat taktiikkansa, joissa voidaan hyödyntää esimerkiksi vastustajan kineettistä energiaa. Painovoima vaikuttaa monin tavoin näihin näyttäviin liikkeisiin ja lentäjän onkin hyvä tuntea nämä toimintatavat.

Millaisia manööverejä ilmataisteluissa tyypillisesti näkee?

Ilmataisteluiden perusmanööverit ovat Combat spread, Pitchback, Bell Tailslide, Split S, Immelmann turn, Thach Weave, Scissors ja Chandelle. Muita Manööverejä ovat High Yo-Yo, Low Yo-Yo, Lag Displacement Roll ( eli High-G Barrel Roll), Pugachev´s Cobra, Cobra Turn, Kulbit sekä Herbst-manööveri.

Otetaan esimerkiksi Low Yo-Yo -niminen manööveri eli matala Yo-Yo. Tätä manööveriä pidetään yhtenä ilmataistelujen hyödyllisimmistä. Tässä liikkeessä uhrataan hetkellisesti koneen korkeus nopeuden kasvun saavuttamiseksi. Liike tehdään valssaamalla koneen nokka alhaalla puolelta toiselle. Samalla pudotetaan lentokorkeutta. Liikkeessä hyödynnetään pystysuoraan koneeseen varastoitunutta energiaa. Tämän ansiosta hyökkääjä pystyy parantamaan hyökkäyksensä kulmaa katkaisten vastustajalta pakotien. Tässä vaiheessa lentäjä vetää ohjainta taakse ja kiipeää takaisin puolustajan lentokorkeuteen. Tämä toiminta auttaa hidastamaan konetta ja estää ylilyönnit. Jos puolustaja huomaa, että hyökkääjä yrittää tätä liikettä, hän voi yrittää hyödyntää varautua tähän etukäteen.

Milloin manöövereiden käyttö ilmataisteluissa alkoi?

Manööverit olivat ilmataisteluissa erityisen tärkeitä Ensimmäisen Maailmansodan aikana, jolloin armeijan lentotoiminnan ja samalla myös ilmataisteluihin liittyvien manööverien historian voidaan katsoa saaneen alkunsa. Ensimmäinen rekisteröity tapahtuma, jossa lentokone ampui alas toisen lentokoneen, on vuodelta 1914, tarkemmin sanottuna tapahtuma sijoittuu 5. päivään lokakuuta 1914. Ammutuksi tullut kone oli German Aviatik.

Voitaisiinko ilmataisteluista tuttuja lentäjä-ässien tehokkaita manööverejä hyödyntää myös Air Combat -kilpailuissa?

Monia Air Combat -harrastajia kiinnostaa ilmailu laajemmassakin mittakaavassa. Moni alan harrastaja on saattanut tutustua myös ilmailun sekä ilmataistelujen historiaan ja kenties miettinyt, voisiko ilmataisteluista tuttuja manööverejä käyttää hyödyksi myös osallistuttuessa Air Combat -kilpailuihin oman lennokin kanssa. Ainakin myös Air Combat -kilpailjoiden on hyvä tuntea joitakin lentämiseen liittyviä lainalaisuuksia.

Ehkäpä näistä lentäjä-ässien manöövereistä ja taktiikoista voisi totta tosiaan ottaa oppia. Vaikka Air Combat -kilpailussa ei olekaan tavoite ampua ketään alas tai vahingoittaa ketään, on siinäkin tavoitteena saada kilpailija putoamaan ja hänen koneensa perässä viipottava kuitunauha katkeamaan. Näiden tavoitteiden saavuttamisessa erilaiset nopeat ja ennakoimattomat liikkeet tulevat tarpeeseen. Tämän lisäksi ilmataisteluihin tutustuminen toki auttaa virittäytymään oikeanlaiseen tunnelmaan Air Combat -kilpailua silmällä pitäen – vaikkakin Air Combat -kilpailut ovat toki aina leikkimielisiä kilpailuja, joissa ei kisailla veren maku suussa. Toista on oikeissa ilmataisteluissa, joissa on tosi kyseessä.

Jos erilaisia manööverejä haluaa kokeilla käytännössä turvallisissa olosuhteissa, kannattaa tätä kokeilla vaikkapa erilaisten ilmailuun ja ilmataisteluihin liittyvien laadukkaiden videopelien kautta. Ilmailuharrastuksen pelätään Suomessa ukkoutuvan, mutta juuri videopelit saattavat auttaa nuoriakin kiinnostumaan tästä mielenkiintoisesta ja yllättävän monipuolisesta harrastuksesta.