Air Combat -kilpailut – kisaamista ilmassa

Air Combat on mielenkiintoinen laji, muttei ehkä kuitenkaan ole vielä saavuttanut kovin vankkaa jalansijaa Suomessa. Tästä huolimatta myös meiltä löytyy alan yhdistyksiä sekä innokkaita harrastajia. Kerromme tässä artikkelissa, mistä lajissa on oikein kyse.

Mitä on Air Combat?

Air Combat on laji, jossa lennokin perään sidotaan kuitunauhaa eli streameri. Kanssakilpailijat yrittävät katkaista toistensa streamereita omilla koneillaan. Kuulostaa yksinkertaiselta, muttei sitä välttämättä ole. Parhaimmillaan Air Combat tuo harrastajiensa elämään ripauksen jännitystä ja kilpailuhenkeä.

Millaisia sääntöjä kisaan liittyy?

Säännöt saattavat vaihdella kisasta toiseen, mutta perusperiaate on, että kisassa käytettävä lennokki on sähkömoottorikäyttöinen. Sen akku saa olla maksimissaan 1300 mAh 3-kennoinen lipo. Koneen ei ole pakko olla ulkonäöltään viimeistelty, vaan riittää, että se muistuttaa oikeaa lentokonetta.

Kisassa lennetään kolme erää kerralla. Jos kaikki kilpailijat ovat yhtä mieltä siitä, että eriä on mahdollista lentää useampia kuin kolme, on tämäkin mahdollista. Osallistujia kisassa tulee olla minimimäärältään kolme kappaletta. Yksi erä kestää kuusi minuuttia.

Miten kilpailijat keräävät pisteitä?

Kisassa kilpailijat keräävät pisteitä monin eri tavoin. Toisen kilpailijan streamerin katkaisemisesta kilpailija saa 150 pistettä. Jos kilpailija pudottaa vastustajan koneen ja jää itse ilmaan, saa hän tästä suorituksesta 100 pistettä. Jos molemmat koneet putoavat, saavat molemmat kilpailijat 50 pistettä. Jos kilpailija onnistuu lentämään erän loppuun asti, saa hän 25 pistettä. Toisaalta kilpailija voi myös menettää pisteitä. Näin tapahtuu, jos hän lentää kisa-alueen ulkopuolelle. Tällöin kilpailija menettää 100 pistettä.

Miten Jämsän seudun lennokki-äijät ry tukee Air Combat -harrastusta?

Kuten edellä jo todettiinkin, niin Suomesta löytyy monia yhdistyksiä, jotka tukevat Air Combat -harrastusta. Tällainen yhdistys löytyy esimerkiksi Jämsän alueelta, jossa toimii Jämsän seudun lennokki-äijät ry. Kyseisen yhdistyksen tavoitteena on kehittää sekä edistää erilaista lennokkiharrastusta Jämsän alueella. Yhdistys tukee myös RC-harrastusta.

Miten Jämsän seudun lennokki-äijät ry sitten pyrkii tavoitteisiinsa? Ensinnäkin se järjestää erilaisia harjoitustilaisuuksia. Se järjestää myös alan opetusta sekä kokouksia. Se pyrkii tiedottamaan alaan liittyvistä ajankohtaisista asioista ja järjestää koulutustilaisuuksia. Yhdistys myös järjestää erilaisia alan kilpailuja sekä yhteislennätystapahtumia. Lennätystapahtumista se ilmoittaa sekä kotisivuillaan että lehdissä. Näin se tarjoaa alasta kiinnostuneille oivan mahdollisuuden tutustua tähän mielenkiintoiseen harrastukseen.

Tällä hetkellä Jämsän seudun lennokki-äijät ry:hyn kuuluu noin 40 jäsentä. Osa jäsenistä harrastaa RC-lennokkeja, kun taas osa on erikoistunut esimerkiksi RC-koptereihin tai -veneisiin. Yhdistyksestä voidaankin sanoa löytyvän asiantuntemusta monenlaisista lajeista.

Jäsenmaksua yhdistys perii jäseniltään 30 euroa vuodessa eli kyseessä ei missään tapauksessa ole suuri jäsenmaksu. Yhdistyksen jäsenet saavat käyttää vapaasti yhdistyksen lennokkikenttää. Kyseinen kenttä on rakennettu talkoovoimin, mikä on osoitus yhdistyksen jäsenten yhteishengestä. Kenttä on kooltaan noin 16 x 120 metriä. Puolet kentästä on viiraa ja puolet nurmikkoa. Tämän lisäksi yhdistyksellä on nurmea käsittävä poikkikenttä.

Kenttää valvoo Hallin lennonjohto ja se sijaitsee 15 kilometrin päässä lentokentältä. Kun lennonjohto on auki lennokkeja ei saa lennättää kysymättä lupaa lennonjohdolta. Kuitenkin silloin kun lennonjohto on kiinni, saa lennokkejä lennättää vapaasti. Kentän sääntöihin kannattaa tutustua tarkkaan ennen kuin lähtee omaa lennokkiaan lennättämään. Kentällä on järjestetty myös kilpailuja. Esimerkiksi 2.-3. heinäkuuta vuonna 2011 kentällä pidettiin koptereiden F3C- ja F3N-kilpailut. Kisan aikana ainoastaan osallistujat saivat lennättää koptereitaan kentällä. Yhdistys toivottaa tervetulleiksi sekä aloittelevat että kokeneet RC-harrastajat. Yhdistykseen liittyminen onkin hyvä idea, jos haluat tutustua jännittävään Air Combat -harrastukseen lähemmin konkareiden johdolla!